wtorek, 18 czerwca 2013

So fresh!

Lato już lada chwila na dobre u nas zagości, dzisiaj dwa super łatwe przepisy na lekkie i orzeźwiające dania na letnie poranki i wieczory. Dla mnie arbuz to taki typowo wakacyjny owoc i zawsze kojarzy mi się z wakacyjnymi upałami. Poza tym, że doskonale gasi pragnienie, to jeszcze jakie cuda można z niego tworzyć!


Sałatka z arbuza i sera feta:
arbuz bez pestek pokrojony na małe kawałki
ser feta
posiekana świeża mięta
sok z cytryny
2 łyżki płynnego miodu do smaku, można również dodać czarny pieprz

Opcjonalnie zamiast miodu i soku z cytryny można dodać prażone orzechy pistacjowe i kilka łyżek oliwy. Należy pamiętać, że sok z cytryny dodajemy przed samym podaniem.
Ta kombinacja jest tylko przykładowa, spotkałam się już z wieloma wersjami tej sałatki, m.in z oliwkami, cebulą, serem kozim i rukolą.



Koktajl arbuzowo - truskawkowy:

1kg truskawek
1 kg arbuz
5 łyżek cukru
700 ml mleka

Po zmiksowaniu wszystkich składników wkładamy koktajl do lodówki, najlepszy jest schłodzony!


Smacznego :)
A.

1 komentarz: