czwartek, 29 sierpnia 2013

Mała przyjemność.

Nieraz napada mnie ochota aby zrobić coś pysznego samemu w domu. Tak więc przejrzałam w internecie kilkanaście przepisów na małe co nieco i wybrałam ten, który można zrobić najszybciej-na bardziej ambitne rzeczy zarezerwowała sobie czas na później ;)


Rogaliki z nadzieniem czekoladowym oraz porzeczkowym. 
1. Prostota tego przepisu polega na składnikach. Potrzebujemy jedynie ciasta francuskiego, ja kupiłam je w biedronce, gotowe, ale osobiście uważam, że powinnam wziąć 2 rolki. Drugim składnikiem jest nadzienie, w moim przypadku jest to krem czekoladowy oraz dżem porzeczkowy.
2. Ciasto dzielimy tak aby jak najłatwiej było je zawinąć. Ja osobiście podzieliłam je na trójkąty a następnie delikatnie nacięłam ich końcówki.
3. Nałożyłam nadzienie i zaczęłam zwijać ! :)
4. Do szklanki wbijamy 1 jajko + odrobinę mleka. Roztrzepujemy dokładnie miksturę i smarujemy nią rogaliki.
5. Wykładamy je na blachę i do piekarnika!
6. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Stopień trudności: łatwizna
Czas przygotowania: 25 minut
Efekt: Łatwe, proste i smaczne. Ciasto francuskie super chrupiące. Nadzienie możemy zmieniać według swoich upodobań. Jedynym moim błędem był sposób zwijania :)  Wyszły bardzo malutkie :)



Smacznego!

N.

2 komentarze:

  1. robiłam takie z nutellą... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodałam krem czekoladowy z biedronki, bo nutelli nie było pod ręką:) ale smak myślę, że taki sam :)

      Usuń