Sałatka z arbuza i sera feta:
arbuz bez pestek pokrojony na małe kawałki
ser feta
posiekana świeża mięta
sok z cytryny
2 łyżki płynnego miodu do smaku, można również dodać czarny pieprz
Opcjonalnie zamiast miodu i soku z cytryny można dodać prażone orzechy pistacjowe i kilka łyżek oliwy. Należy pamiętać, że sok z cytryny dodajemy przed samym podaniem.
Ta kombinacja jest tylko przykładowa, spotkałam się już z wieloma wersjami tej sałatki, m.in z oliwkami, cebulą, serem kozim i rukolą.
Koktajl arbuzowo - truskawkowy:
1kg truskawek
1 kg arbuz
5 łyżek cukru
700 ml mleka
Po zmiksowaniu wszystkich składników wkładamy koktajl do lodówki, najlepszy jest schłodzony!
Smacznego :)
A.
serduszkowy arbuzik -mniamiiiii!
OdpowiedzUsuń